Nelson Tasman Hospice - In Progress

GibbonsHospice009.jpg
GibbonsHospice053.jpg

 

Project: Community Hospice

Location: 311 Suffolk Road, Stoke, Nelson

Client: Nelson Tasman Hospice

Value: approx. $10m

Contract period: August 2017 till December 2018

Consultants: Irving Smith Architects, AMK Consulting Engineers, Woods, Canopy

With the Nelson Tasman region population continuing to grow, the Hospice has been planning a new care facility to service the community for years to come. With the early involvement of Gibbons and Irving Smith Architects, as a group they were able to redefine what a Hospice building should be. From initial concept through to detailed design, Gibbons and Irving Smith Architects worked to understand the specific needs of this facility and the challenges faced by the nurses and wider Hospice staff.

Construction onsite begun in August 2017 with site clearing and earthworks, with foundations completed in January and the structure taking place from February 2018. With an expansive 2400m2 single story floor space and highly refined landscaped areas, this facility will include 10 specialty Inpatient Unit’s, family accommodation, community facilities, educational areas and much more.

Gibbons feel extremely proud to be part of this project and look forward to the opening in early 2019.

To donate to the Nelson Tasman Hospice, please visit https://www.nelsonhospice.org.nz/donate

 

Summerland Transport

Sum.jpg
GibbonsLowQueenSt013.jpg

 

Project: Logistics distribution centre

Location: Unit 6a, 750 Lower Queen Street Industrial Park

Client: Summerland Transport

Value: $750,000

Contract period: 7 months

Consultants: Coresteel, Arthouse Architects, Land Dimensions

Summerland Transport approached us for a bespoke logistics building solution within our 750 Lower Queen Street Industrial Park.

What we collaboratively developed was a secured 338m2 warehouse with large 446m2 covered canopy, small 56m2 office and amenity structure with a yard to cater for their vehicle needs.

The exterior cladding is mixture of precast and metal cladding to provide durability and aesthetics.

As there was no set design brief, this project was an excellent example of how we can deliver a tailored package to our clients.

 

 

Bidfood

Bid 2.jpg
GibbonsLowQueenSt007.jpg

 

Project: Food distribution

Location: Unit 2, 750 Lower Queen Street Industrial Park

Client: Bidfood

Value: $7m

Contract period: 10 months

Consultants: Peter Swan Consultants Ltd.

Bidfood is a bespoke food distribution warehouse and high spec office situated on a 1.77ha site to allow for future expansion.

This project was given on of the prime sites at our 750 Lower Queen Street Industrial Park, and is designed and constructed to enable maximum efficiency for the end user.

The 3000m2 warehouse including canopy, comprised of specialist floor slabs, loading docks, pre-cast, Polyisocyanurate (PIR) Panel and metal cladding of steel framing, is made up of a variety of temperature controlled rooms varying from ambient temperature down to -25⁰C.

The 409m2 office is mix of specialist management and distribution rooms, drying room, amenities and open plan with the exterior clad with striking expansive blue tint glass and alucobond fascia surrounding the split level roof structure.

This project had set time frames and quality standards which had to be met, and were, achieved all in light of challenging weather conditions and delays beyond our control.

Through effective management and a collaborative approach, we were able to deliver this product co-ordinating with our and the clients subcontractors and specialist trades and items such as the 350,000L fire tank and sprinkler system with the ability to provide 6000L/min

The end product is a facility which Bidfood can expand their business and already we are looking to bring forward their expansion stages.

 

Clifford House

GibbonsClifford009.jpg
GibbonsClifford038.jpg

 

Project: Partial Demolition, Seismic Strengthening, Refurbishment and Fit-

Location: 38 Halifax Street, Nelson

Client: G.P Investments Ltd.

Value: $2.4m

Contract period: 12 months

Consultants: AMK Consulting Engineers, Arthouse Architects

Clifford House is situated upon 38 Halifax Street and holds a great deal of significance to the Gibbons group in terms of nostalgia and the claim of being one of the first properties under the Gibbons Property portfolio.  

However, since mid 2013, it remained vacant and un-tenanted due to the seismic risk and low NBS it held. After reviewing various seismic strengthening designs, Gibbons settled on a course of action to resurrect this building and it is planned to undergo a substantial body of work.  

The first part of the process was partial demolition being the removal the top two floors to reduce the mass of the building and thus reduce the amount of strengthening work.  This work was not insignificant and works were controlled and managed so that the demolished was undertaken without any risk or damage to neighbouring properties

The next phase was to undertake the strengthening and re-build work. This was a combined effort of foundations, bracing, increase in suspended floor seating and a multi-floor steel k-brace, together lifting the hinge point of the structure to the first floor and dramatically improving the seismic performance of the building.

The top floor is to be re-built in lightweight framing with a new roof over a steel portal frame.  The finished result was a building >80%NBS. 

The last phase was to refurbish and modernise the exterior, interior, improve functionality and provide new tenant facilities. The directive for the desired outcome is to have a completed building ready to let which, from the exterior and interior, has the look and feel of a new building with a look that will last, is economical and is maintenance friendly. This was achieved with new exterior claddings of Alucobond with new painting over the entire building, new Aluminium joinery throughout, improving accessibility with a new entrance and new internal stairs and lastly bringing services and creating commercial office toilet areas on each floor all with quality fittings.

With the above complete, we were able to secure an excellent tenant and were proud to assist with their fit-out which was again was to a very high standard.

 

Placemakers Saxton

 

Project: Retail

Location: Saxton Road

Client: Gibbons Property / Placemakers

Value: $7m

Contract period: 2006

Consultants: Holmes Consulting Group

Located on one of the main arterial routes in Stoke Nelson. This custom trade/retail space cemented Placemakers commitment to the region.

We managed the entire design and build process for this large new retail/trade bulk store and maximised efficiencies and cost savings on the project by using specialist subcontracts suited to the scale of the project.

NMIT Arts and Media Building

Project: Education

Location: Nile Street Nelson

Client: NMIT

Value: $2.5m

Contract period: 2010

Consultants: Irving Smith Jack, Aurecon

Gibbons Construction was the principal subcontractor for this major project which has become a showcase for timber and earthquake-resistant technology.  

With our sawmilling and forestry background we assisted the designer in maximising the use of locally grown chemical free Douglas fir timber framing in the building.

The design of beams, columns and floor systems are the equivalent of steel and concrete.  

Aurecon structural engineers achieved a world first timber seismic design for this project incorporating technology developed at the University of Canterbury.  

The buildings movement and regional seismicity is being measured by the University of Auckland to assess its structural performance over time.  This NMIT building demonstrates that a high level of earthquake protection is both achievable and affordable and ensure the building is functional after a major event.  

Trafalgar Centre

Project: Community

Location: Para Para Road, Nelson

Client: Nelson City Council

Value: $12.9m

Contract period: 12 Months

Consultants: Irving Smith Jack Architects, Homles Consulting Engineers, Arup, Holmes Fire

Gibbons was appointed this contract through a rigorous Early Contractor Involvement process based on attributes not price.

The contract to strengthen and refurbish Nelson’s premier sports and cultural stadium and rebuild the northern building was important the to the community and a positive result was imperative.

The major focus at the beginning of the process was to ensure that the main hall of the building was ready for use in time for the Nelson Giant’s (basketball) first game at the beginning of April 2016. 

 

This goal was successfully achieved against the odds.

Other work including some interior finishing and the construction of the new northern upgrade continued throughout the Basketball season.

Upon completion the community will be able to enjoy a facility and surrounding grounds to a standard it would not have been thought possible in a refurbished building.

 

Collingwood Medical Centre

Project: Medical

Location: 132 Collingwood Street, Nelson

Value: $5.7 Million + $2.8 Million Fit out

Contract Period: 12 Months

Consultants: Arthouse Architects

 

This three storey medical centre development in the heart of Nelson provides approximately 3300m² and 28 on site carparks allowing medical practitioners who were spread all over the city to co-locate. The construction included fit-out works for Radiology and Orthopaedic tenants. Situated in the middle of Nelson City made the site very tight with laydown space a premium. This was a particular challenge given the structure was predominantly precast panels, concrete double tee flooring and structural steel. 

Other challenges with the project included the lack of available lifting gear in the form of cranes and having to absorb significant changes to the structural design after commencement and following the Feb ’11 Christchurch Earthquakes. Our ability to react to changing structural demands was paramount to the successful delivery of the project.

The fit-out packages, in particular for Nelson Radiology Ltd, required Gibbons to work in and around some very highly technical and sensitive equipment. We were commissioned by NRL to relocate their CT scanner from its existing premises to the new facility. 

Design began in 2008 with the client wanting a modern, sustainable building, but ‘not just a box’. Planning and circulation design fully explored many options and eventually the central point of entry with two ’wings’ was agreed upon as the most efficient use of the site.

Inspiration was taken from the pattern of DNA strands and the concept of one layer protecting the next. Orientation of glazing, solar shading and structural elements has been developed to work in tandem with the mechanical heating and cooling ensuring a comfortable low energy use building. Opening windows have been included where possible to give tenants the option of fresh air or mechanically cooled air. Solar shading, double glazing and high levels of thermal insulation will work together to keep the building cool in summer and warm in winter.

Mapua Sheds

Project: Commercial

Location: Mapua, Tasman

Client: Tasman District Council

Value: $1.1 million

Contract period: 4 months

Mapua Wharf – Shed 4 Development was a significant undertaking by the Tasman District Council to provide additional retail space for the growing visitors to the Mapua Wharf area.

As the Christmas holiday period is the busiest retail period of the year for the Mapua retailers, delivering on time was critical. A proven track record of delivering on time was the deciding factor in being chosen by the Tasman District Council to complete this project.

With a short construction period of just 4 months, organization, innovation and planning were critical.

 

Some outside the box thinking, contractor co-operation and as much prefabrication as possible allowed this project to flow and reach in completion on time, and on budget.

Space on site was also another factor that required foresight, planning and co-operation to overcome. With the existing retailers still operating in close proximity care was required cause as little disruption as possible.

Overall a very successful project for all concerned.

Upper Queen Street Retail

Project: Retail

Location: Upper Queen Street, Richmond

Client: Gibbons Property

Value: $7.6m plus $1.6m Siteworks

Contract period: 11 Months

Consultants: Irving Smith Jack Architects

5,000m2 of a bulk retail store started in January 2013 and handed to Kmart for fit-out Sept 2013. This project is a true design/build project for the Gibbons Group. Having appointed a robust design team we successfully navigated our way through Resource Consent, Building Consent and Tenant Design Specifications to create the first new build Kmart store in New Zealand for over 15 years.

External walls are precast with the exception of shopfront openings with the front panels being architecturally “fluted’. The main structure is steel portal frame spanning 74m with 2 no. rows of internal columns allowing us to create the largely clear open-plan retail floor. The roof structure is steel and DHS purlins with coloursteel roof cladding, designed to accommodate over six tonnes of mechanical air handling units. 

 

One of the major challenges with the project was the site, being the former site of a timber treatment yard, was deemed to be contaminated. Whilst largely theoretical in reality, this required us to put in place extremely stringent ground control measures to guard against run-off and possible airborne pollutants during the construction phase.  Sensitivity towards the surrounding environment was paramount and was managed with the involvement of TDC to ensure there were no issues.